Cara Nak Buat Ketupat Sotong Manis
Pertama basuh jagung mentah panaskan pengukus lapikkan dengan kain kasa atau kain bersih amsukkan jagung dan kukus sehingga. Susun dalam periuk bersama daun pandan.
Cara Untuk Membuat Ketupat Sotong My Resepi
Kebiasaannya ketupat sotong selalu dijadikan sebagai menu minum petang atau.
. Sumbat sikit je sebab nanti pulut mengembang. Ambil 1 gelas pati santan pekat dan. Jadi untuk anda.
Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan sedikit. Membuat Ketupat Sotong Cuci beras pulut hingga bersih dan toskan. Jadi kalau nak masak kena masak banyak-banyak baru puas hati.
Boleh juga dimakan sebagai kudapan misalnya sotong kering. Masak sehingga pulut masak baru dimasukkan gula melaka. Saya teringin nak makan ketupat sotong selepas terpandang kawan saya Rozilah Abdullah yang menayangkan ketupat sotong yang dimasaknya.
Jenuh juga nak siapkan mengisi pulut dalam sotong tu. Terpulanglah berapa banyak sotong yang diperlukan. 1 cawan santan pekat.
Berbeza sedikit cara penyediaan dan bahan-bahan seperti ketupat nasi atau nasi impit ketupat palas menggunakan beras pulut dan rasanya lebih manis dan sedap. RESIPI KETUPAT SOTONG TERENGGANU Bahan-Bahan. Kemudian isikan beras pulut kedalam sotong.
Mari sini nak kongsikan cara-cara membuat ketupat sotong yang sedap. Basuh beras pulut dan rendam seketika dengan sedikit santan dan garam. Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih.
Jadi kalau nak masak kena masak banyak-banyak baru puas hati. Bagaimana cara nak masak Ketupat Sotong Manis. Jenuh juga nak siapkan mengisi pulut dalam sotong tu.
Teringin nak makan ketupat sotong versi Terengganu. Boleh juga dimakan sebagai kudapan misalnya sotong kering. Find ketupat sotong stock images in HD and millions of other royalty-free stock photos illustrations and vectors in the Shutterstock collection.
1 kg beras pulut dibersihkan dan direndam sejam dua. 1 sudu planta 2 sudu mayonis atau susu cair mengikut kesukaan anda Garam gula secukup rasa Jadi semua bahan bahan jagung kukus telah anda sediakan kita teruskan dengan cara penyediaan yang ringkas pula ya. Lidi daun kelapa secukupnya Dipotong.
Lepas masukkan cucuk kepala dan badan sotong menggunakan lidi. Ambil sotong gunakan sudu kecil masukkan beras pulut tadi sehingga separuh badannyajangan isi penuh nanti isi pulut yang terhasil keras dan mentah 4. Ni bahan dan cara nak buat.
Kemudian dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya. Gunakan lidi untuk dicucuk pada bahagian atas sotong bagi mengelakkan beras pulut terkeluar. Arwah nenek sebelah mak dan abah.
1 cawan beras pulut. 2 sudu makan gula pasir. Bahan-bahan yang perlu ada mestilah sotong.
Ketupat sotong kelantan. Kemudian masukkan ke dalam perut sotong. Masukkan beras pulut 34 ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi dihujung kepala sotong.
Sedikit garam Santan dibancuh dengan sedikit garam 5 ekor sotong saiz sederhana. Basuh bersih beras pulut dan gaul dengan sedikit santan. Tuangkan santan dan sedikit garam.
Jangan terlalu banyak isikan separuh sahaja nanti pulut akan mengembang apabila masak. CARA PENYEDIAAN KETUPAT SOTONG VERSI GANU. Cara Buat Ketupat Palas Manis Dan Lemak Versi Kelantan Sedap Untuk Raya Salam semua setiap kali menjelang Hari Raya mula lah keluar pelbagai juadah tradisi yang sememangnya kena hidang untuk Hari Raya nanti.
Bersihkan sotong buangkan hitam toskan sotong tersebut. Resepi Dan Cara Buat Ketupat Palas Manis Dan Lemak Versi Kelantan. Rendam beras pulut selama 2 jam dengan santan dan sedikit garam.
Tanak beras pulut yang telah direndam bersama santan sehingga masak dan biarkan sejuk. Pejam mata pun boleh buat janji tangan kena jalan. Ketupat sotong kelantan.
Masukkan 14 beras pulut dalam sotong. 12 kg santan pekat 3 biji kelapa parut. Hiris halus bawang merah dan juga halia.
Ambil kepala sotong dan. 1 cawan santan cair. Senang je nak buat mommy.
3 helai daun pandan Disimpul Garam secukup rasa. 2 sudu makan gula merah. Masukkan bawang halba halia garam dan gula serta santan pekat dalam periuk.
CARA-CARA PENYEDIAAN KETUPAT SOTONG Mula-mula bersihkan sotong boleh kalau nak buang lapisan merah pada kulit sotong. Asyik makan ketupat nasi je nak cuba buat ketupat palas pula lah raya ni Ketupat palas merupakan juadah ketupat yang popular di negeri sebelah utara Malaysia. - 1 kg sotong sederhana besar dibuang.
Saya teringin nak makan ketupat sotong selepas terpandang kawan saya Rozilah Abdullah yang menayangkan ketupat sotong yang dimasaknya. Cara buat ketupat sotong. Kalau orang dalam rumah tu ada lima letak sepuluh ekorcukuplah makan dua ekor sorang.
Sumbatkan atau masukkan beras pulut ke dalam sotong anggaran 23 daripada ruang dalam badan sotong Tak boleh disumbat penuh kerana beras pulut akan mengembang. Nak buat ketupat sotong sangat mudah. Di Kelantan antara juadah tradisi yang mesti wajib hidang atas meja mestilah ketupat palas Kelantan.
Ketupat sotong atau juga dikenali sebagai sotong sumbat merupakan sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak dalam santan pekat.
Macamni Rupanya Cara Untuk Buat Ketupat Sotong Yang Sedap Jom Cuba My Resepi
Ketupat Sotong Gebu Versi Kelantan Tak Boleh Sumbat Ketat Sangat Tau
Resepi Ketupat Sotong Mudah Dan Cepat Iluminasi
Lemak Manis Sangat Sedap Begini Cara Masak Ketupat Sotong Kelantan
No comments for "Cara Nak Buat Ketupat Sotong Manis"
Post a Comment